Dinsdagmiddag 5 maart heeft burgemeester Frank Petter de BioBest Trofee uitgereikt. Het doel van deze prijs: vastenavendbouwclubs binnen de gemeente Bergen op Zoom stimuleren om duurzaam en milieubewust te bouwen aan hun creaties. De trofee is gewonnen door bouwclub De Sloffe vanwege het vernieuwende gebruik van biobased en natuurlijke materialen. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor de Waterstraot vanwege het feit dat deze club in één jaar tijd volledig polyester-vrij is gaan werken.

De BioBest Trofee kijkt verder dan de dag van vandaag en moedigt aan om op een andere manier naar het bouwen van een vastenavendcreatie te kijken. Gemeente Bergen op Zoom stimuleert de  Biobased Economy, een economie die niet meer op fossiele grondstoffen zoals olie draait maar gebaseerd is op groene grondstoffen. Vastenavend leent zich daar goed voor en de prachtige creaties van de Bergse bouwclubs bieden een mooi podium om een vertaalslag te maken naar meer milieuvriendelijke en biobased materialen.

Vernieuwend en origineel

“Dat willen we graag stimuleren via de zogenaamde BioBest Trofee. Deze trofee en bijbehorend geldbedrag van € 111,11 wordt toegekend aan een optochtdeelnemer die op vernieuwende en originele wijze gebruikt maakt van duurzame en/of biobased grondstoffen/materialen”, aldus burgemeester Frank Petter. Voor de trofee komen Wagens A, Wagens B,  Grote Bouwgroepen met wagen/(Jeugd)Bouwgroepen in aanmerking. De burgemeester reikte vanmiddag de prijs uit aan bouwclub de Sloffe.

De jury van de BioBest Trofee bestond uit:

  • voorzitter Han Verbeem, mede-initiatiefnemer van deze prijs;
  • Huub Looze, creatief expert biobased materialen;
  • Dietmar Lemmens, projectmanager Biobased Economy gemeente Bergen op Zoom.

Blij verrast

De jury heeft 7 aangemelde bouwclubs binnen de gemeente bezocht en was blij verrast met de verschillende initiatieven die de clubs ondernomen hebben om meer duurzaam en in sommige gevallen biobased te bouwen. Velen zijn ‘zoekend onderweg’ en het was de jury duidelijk dat de koers nog niet gelopen was. Maar één bouwclub stak er bovenuit en wist op creatieve en inspirerende wijze om te gaan met nieuwe materialen. ‘Het bouwen is leuker geworden’, zo tekende de jury op.

Wisseltrofee

De trofee is gemaakt door kunstenaar Koen van der Steen. Deze wisseltrofee verbeeldt de zoektocht naar (her)bruikbare materialen. Het beeld van de strandjutter is ook daadwerkelijk omgezet naar het beeld van de Trofee. Een jutter met lieslaarzen en zuidwester herrezen uit hennepvlies. Een jutter die met z’n gevonden schatten terug keert van de slikken naar z’n bouwkot, naar de leut. Die met z’n feestneus aan de slag gaat met al het moois wat hij heeft gevonden, en wat net zoals zijn tweede huid ook weer vergaat.

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap