Sinds zaterdag 27 april 2019 wordt de Sint Gertrudiskerk aan de kant van de Grote Markt gesierd door een grote glazen poort. Deze poort maakt het mogelijk om de hoofdingang open te stellen zonder dat de kerk te koud en tochtig wordt voor de bezoekers. Een gastvrije maar ook een duurzame oplossing.

In de jaren tachtig  werd eindelijk na allerlei noodoplossingen besloten de hoofdingang van de Gertrudiskerk te sluiten en te kiezen voor de twee zij-ingangen als ingangen voor bezoekers. De hoofdreden was het tochtprobleem en de koude stroming die de kerk binnenkwamen als hoofdingang open stonden. Na meer dan 35 jaar is daar nu dus verandering in gebracht. Op deze manier wordt het ook toeristen makkelijker gemaakt om de kerk te bezoeken.

Om de hoofdingang weer open te kunnen zetten en tegelijkertijd het publiek een behaaglijke ontvangst te bieden in de torenhal, moest er een innovatieve oplossing worden gezocht voor het tocht- probleem. Het portaal dat er nu is gekomen voldoet niet alleen aan die opdracht; het is ook een bezienswaardigheid op zich geworden, door zijn robuustheid en de allure die het portaal uitstraalt. De tocht wordt geweerd en de kou is duidelijk verminderd. Daarnaast is in het portaal bewust niet gekozen voor een algehele verwarming zoals een warmteblazer of vloerverwarming, maar voor elektriciteit verwarmde kussens van het zitmeubel. Zo zitten de gastvrouwen- en heren behaaglijk maar wordt er geen energie verspild!

 

 

 

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap