1. Maak je eigen foute kersttrui

Je kunt ‘m natuurlijk (lokaal) kopen, maar nog leuker is het om ‘m zelf te maken! Trek een effen sweater of shirt uit de kast en leuk hem op met de kerstversiering die je nog in huis hebt. Overdaad schaadt in dit geval niet: leef je uit met glitterslingers, kleine kerstballetjes en stof. Je kunt alles mooi vastzetten met naald en draad. Of creatief omgaan met textiellijm, uiteraard. Dit is overigens ook een prima activiteit om samen met kinderen te doen. 

  1. Gebruik overtollige kerstballen in je kerstkrans

Bezit je meer kerstballen dan je in de boom kunt hangen? Gebruik deze ballen om je eigen hippe kerstballenkrans a la Zilverblauw te maken! Een ideale activiteit om je gedachten eens te verzetten. Natuurlijk kun je ook iemand anders blij maken met jouw overtollige kerstspullen. Vraag eens rond of iemand nog iets kan gebruiken of breng het naar de tweedehands winkel.

  1. Scoor je kerstspullen tweedehands of ruil

Misschien zit je juist verlegen om kerstspullen of wil je weleens wat anders.. Dan is de tweedehands winkel is de plek voor fijne kerstitems die een tweede leven verdienen. Waarom nieuw kopen als er nog zoveel moois is? De tweedehands winkel is overigens ook erg geschikt om een schitterende vintage kersttrui te scoren, als zelf maken niet je ding is. Het kan zijn dat je nu liever niet winkelt. Zoek het dan eens dichter bij huis. Vragen staat vrij! Je kunt ook coronaproof kleding ruilen met bekenden of een eigen ketting kledingruil opzetten

  1. Kies eens een alternatieve kerstboom

Een traditionele kerstboom, maar dan duurzaam? Deze kun je adopteren via Adopteer een kerstboom. Maar wellicht heb je de voorkeur voor een ‘neppe’ variant.  Dat is zeker ook duurzaam en er zijn tegenwoordig hele mooie exemplaren (tweedehands) te koop. Wil je eens helemaal van de standaard afwijken? Kies dan een cederboompje als kerstboom, deze kun je ook weer terugzetten in je eigen tuin. Het is een prima boompje om minimalistisch te versieren! Ook handig als je niet zo groot behuisd bent.

  1. Maak het warm en behaaglijk

Zit je lekker met je warme trui op de bank? En wil je nog een beetje energie besparen? Doe dan lekker veel (duurzame) kaarsen aan. Alleen je kerstboomverlichting aanzetten is ook een goed idee. Vergeet niet om de lichtjes ook uit te zetten als je gaat slapen of even weg gaat. Wanneer je veel snoeren hebt of je moeilijk bij de boom kunt, gebruik dan een stekkerdoos. Dan zet je in een keer alles uit. Deze kun je ook bestellen via de waardebon van de gemeente Bergen op Zoom en het Regionaal Energieloket.

 

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap