De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 4,5 ton van het Rijk in het kader van de zogenoemde Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Met dit bedrag organiseert de gemeente acties die woningeigenaren en huurders helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de woonlasten. Het gaat om bijvoorbeeld kleine bespaarmaatregelen zoals tochtstrips en ledlampen, maar ook het geven van gratis adviezen voor isolatie en zonnepanelen.

 

Huurders

Begin 2020 was er een vergelijkbare regeling (RRE -subsidie) waaruit de gemeente 3,4 ton ontving. Die was uitsluitend bedoeld voor woningeigenaren. Deze nieuwe regeling richt zich dus ook op huurders. “Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen een stapje vooruit te helpen bij het verminderen van hun energiekosten en CO2-uitstoot.”  Aldus een verheugde wethouder Petra Koenders. Ze vervolgt: “We gaan dit jaar daarom niet alleen met de Stichting Energietransitie Bergen op Zoom (StEB) samenwerken, maar ook met Stichting Stadlander en om specifiek mensen met een laag inkomen te bereiken gaan we ook in gesprek met de Voedselbank.” De officiële uitvoeringspartner van de gemeente blijft ook het komend jaar het Regionaal Energieloket.

 

Geslaagde acties

Met de gelden van begin dit jaar zijn inmiddels 3.348 unieke woningen bereikt. Dat ging via webinars, waaraan al 626 mensen deelnamen en door collectieve inkoopacties voor isolatiemaatregelen (255 offertes aangevraagd) en zonnepanelen (730 offertes aangevraagd). Ook zijn er 3.140 cadeaubonnen ter waarde van 45 euro beschikbaar gesteld voor kleine energiebesparende maatregelen. Hiervan zijn er inmiddels 2.140 verzilverd. Woningeigenaren kunnen nog tot maart volgend jaar een cadeaubon aanvragen via de website van het Regionaal Energieloket.

 

Geen directe subsidie

Het geld dat de gemeente krijgt uitgekeerd kan niet direct als subsidie worden verstrekt. Vorig jaar wilden veel vragen mensen een subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar dat kan niet met deze regelingen. Het Rijk stelt echter dat je met dit bedrag acties moet organiseren zoals vorig jaar is gedaan. De gemeente gaat in het nieuwe jaar om tafel met Stadlander, de Voedselbank, StEB en het Regionaal Energieloket om de actie concreet uit te werken.

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap