Weten waar je boontjes, sla en bloemkool vandaan komen. Dat vinden we allemaal steeds belangrijker. Je eigen groente, fruit, noten, aardappelen van dichtbij huis, vers en lekker van een boerderij die je samen met anderen hebt opgezet. Waar je meehelpt, ziet hoe alles groeit. Waar je samen bepaalt wat er wordt verbouwd. En vooral: waar alles biologisch is geteeld. Net buiten de stad, dichtbij Bergen op Zoom. Te mooi om waar te zijn? Nou, nee. Die boerderij is er nu nog niet, maar daar wordt hard aan gewerkt door een tiental Bergenaren. Die zijn dit voorjaar het initiatief “Burgerboerderij Brabantse Wal” gestart.

De missie van de coöperatieve burgerboerderij Brabantse Wal is om lokaal en op biologische wijze groenten en fruit te telen. Dat gaan ze doen voor en met zo’n 200 leden. Door lokaal eten te produceren leveren ze een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. En door biologisch te tuinieren met veel verschillende soorten is dat ook goed voor de biodiversiteit en het bodemleven.

“We leven in een wereld waar ons eten vanuit de hele wereld wordt verscheept met alle logistieke CO2-uitstoot als gevolg. En onze voorgesneden groentes liggen in plastic verpakkingen in de supermarkt. Daardoor verdwijnt de kennis bij de jongere generatie over waar ons eten vandaan komt, hoe ons voedsel groeit, welke chemicaliën er worden gebruikt om het voedsel te produceren en wat de groentes van het seizoen zijn. Daarentegen is er niets leuker dan zien waar de courgettes groeien, moestuinieren we er op kleine schaal op los en smaakt alles beter als we zelf de aardbeien hebben geplukt. Het terugbrengen van een relatie met ons voedsel maakt het initiatief van de burgerboerderij, waar de toekomstige leden allemaal een stukje eigenaar van zijn, bijzonder aantrekkelijk” aldus Jolande Vermaas, één van de initiatiefnemers van de burgerboerderij Brabantse Wal.

Concreet wordt de burgerboerderij een stuk grond van zo’n zeven hectare waardoor er zo’n 500 gezinsleden met de seizoenen mee kunnen eten. De boer in loondienst maakt samen met de leden een teeltplan, koopt het zaaigoed in en gaat op biologische wijze het land bewerken. Zoals de zaadjes ontkiemen op het land, zo groeit ook de community rondom de burgerboerderij. De leden die het leuk vinden om actief te zijn op en rond de boerderij zijn van harte welkom. Maar alleen het ophalen van de oogst is uiteraard ook een optie. Kinderen kunnen met hun eigen ogen zien én proeven waar hun eten vandaan komt.

Zowel voor gezinnen met jonge kinderen, stellen, gepensioneerden en alleenstaanden is er de mogelijkheid om samen een stukje eigenaar te worden van de burgerboerderij. Via een eenmalige bijdrage koop je een aandeel in de coöperatie en hiermee wordt het startkapitaal opgehaald om de basiskosten voor de boerderij te dekken. Op maandelijkse basis is er een contributie om de lopende bedrijfskosten en het loon van de boer gezamenlijk bijeen te brengen. In ruil daarvoor kunnen de leden in het oogstseizoen wekelijks een oogstpakket met de geproduceerde groenten en fruit ophalen bij de burgerboerderij. Omdat er geen voedsel verkocht wordt, maar er alleen geteeld wordt voor de eigen leden, kan er op biologische wijze geteeld worden zonder dat er dure keurmerken aangeschaft hoeven te worden.

Het aantal belangstellenden voor de burgerboerderij groeit gestaag. Bij het bereiken van 100 leden wordt de volgende fase van het initiatief gestart. Stapje voor stapje wordt de burgerboerderij werkelijkheid.

Heb je interesse? Kijk op de website www.burgerboerderijbrabantsewal.nl voor meer informatie, om je aan te melden voor de nieuwsbrief, of om je alvast in te schrijven voor het project. Ook organiseren ze regelmatig informatieavonden.

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap