Heb je geen voortuin maar wil je wel graag groen voor je huis? Een goed idee! Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt de straat al meteen gezelliger en mooier. Ook werk je dan mee aan een koelere stad waar we regenwater beter kwijt kunnen.

De gemeente moedigt het aanleggen van een geveltuin aan. Het maakt het aangezicht van de buurt levendig, aangenaam en zorgt voor verkoeling. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit. Klimplanten (bijvoorbeeld klimop, clematis, kamperfoelie), stokrozen en zonnebloemen zijn uitermate geschikt voor een geveltuin. Het aanleggen van een geveltuin mag – behalve in het stadscentrum – zonder toestemming van de gemeente. Woon je wel in het stadscentrum? Dan moet er vooraf wel een aanvraag ingediend worden. Dat is nodig omdat hier kinderkopjes liggen met een harde onderlaag als fundering. Die moeten vakkundig verwijderd en aangelegd worden door de gemeente. Als u in het stadscentrum woont en een geveltuin wilt aanvragen, kijk dan op www.bergenopzoom.nl/duurzaamheid voor meer informatie.

Aan de slag! Hoe pak je het aan? 
  1. Kijk eerst of er ruimte voor je pand is om een geveltuin aan te leggen. Er moet namelijk minstens 1.20 meter van de stoep overblijven voor voetgangers.
  2. Haal dan maximaal 1,5 stoeptegel weg.
  3. Zet de hele tegels eventueel rechtop in de grond om een randje te maken.
  4. Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep.
  5. Vul het gat met tuingrond en meng de ondergrond er een beetje doorheen. Zorg dat de ventilatieroosters van het pand vrij blijven.
  6. Plant erin…klaar!

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap