De een vindt ze maar eng, de ander vindt ze fascinerend: De vleermuis. Deze kleine vliegende zoogdieren zijn in ieder geval heel bijzonder! Aankomend weekend staat in teken van de Nacht van de Vleermuis. Bergen op Zoom biedt voor de vleermuis extra nestelplekken en maakt dankbaar gebruik van hun rol in het ecosysteem.

Wist je dat? Alle Nederlandse vleermuizen zijn insecteneters en vervullen dus een belangrijke rol in het ecosysteem. Feilloos weten zij te navigeren middels echolocatie en ‘s nachts hun maaltje te vinden. Zo worden er iedere nacht een hoop insecten ‘opgeruimd’. Ook zijn bepaalde vleermuis-soorten natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierupsvlinders. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. De grootoorvleermuis, laatvlieger en rosse vleermuis dol op deze insecten. Zo helpen ook de vleermuizen ons aan een prettige leefomgeving.

Bij onderzoek in Bergen op Zoom zijn verschillende soorten vleermuizen in ecologische groenstructuren waargenomen, zoals het Meilustbos en Ruytershove. Op andere plekken wordt extra aandacht gegeven aan huisvesting voor de vleermuis. Zo ook in het landschap van Allure. Hier heeft de gemeente speciaal nestkasten voor vleermuizen geplaatst. Deze kasten bieden een nestel- en verblijfplaats voor zowel de winter als de zomer.

Onze tip, maak wanneer het begint te schemeren een wandeling in het landschap van Allure en geniet van een stukje luchtacrobatiek!

 

 

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap