Tijdens de Nationale Klimaatweek is er door heel het land aandacht voor klimaatpositieve acties en maatregelen.
Ook in de gemeente Bergen op Zoom staat het klimaat deze week extra in het zonnetje en met name wat er allemaal gebeurd voor een beter klimaat.
Maar waarmee kan je nou de meeste positieve klimaatimpact maken? Het aardgasvrij maken van de woning? Een elektrische auto? Niet meer vliegen?
In dit artikel geven we jou een paar goede tips mee waarmee jij echt positieve impact kan maken. En hoe dan ook ‘energie besparen’ is altijd een goed idee!

 1. Consuminderen
  Binnen een gemiddeld huishouden komt zo’n 33% van de CO2 uitstoot door het kopen van kleding, spullen, eten en drinken. Door minder te consumeren, kopen, verbruiken maak je direct een positief verschil. Vraag jezelf af of je iets wel echt nodig hebt, of kan je bijvoorbeeld ook iets tweedehands verkrijgen in plaats van nieuw? Eet minder vlees, koop biologisch en steun behalve het klimaat ook de lokale ondernemers. Door op dit gebied bewuster keuzes te maken kan jij een grote impact maken en draag je direct bij aan een beter klimaat.
  ————-
 2. Verduurzaam je woning
  Het verduurzamen van de woning is vaak een grote verbouwing. Maar ook met hele kleine (gratis) maatregelen kan je al een groot verschil maken. Het dichten van de kieren in je woning voelt als een wereld van verschil wanneer er een koude wind waait. Wist je ook dat de gemeente Bergen op Zoom een eigen Energieloket heeft waar je terecht kan met al jouw vragen omtrent het verduurzamen van de woning en energie besparen? En wist je dat je ook via dit energieloket een gratis energiecoach kan boeken (Energiecoach aan huis in Bergen op Zoom | Regionaal Energieloket) ? Van tochtstrips tot isolatie en van persoonlijk advies tot stappenplannen en Duurzaamheids-subsidies op de website van het Regionaal Energieloket vind je alle informatie die je nodig heb om je woning een duurzame upgrade te geven. Kijk op www.regionaalenergieloket.nl voor meer informatie.
  – Wist je dat een groen dak ook op meerdere manieren bij kan dragen aan het verduurzamen van jouw woning? Dit werkt namelijk als een vorm van isolatie, daarbij stimuleer je met een groen dak de biodiversiteit en werkt het groen verkoelend op hete zomerdagen. De combinatie van groene daken en zonnepanelen heeft ook nog eens positieve effecten op de opwek van duurzame energie! Daarom raden wij je aan om bij het verduurzamen van de woning ook te kijken hoe het groen rondom de woning hieraan bij kan dragen.
  ————-
 3. Duurzaam vervoer
  Wist je dat de gemiddelde auto zo’n 23 uur per dag stil staat? Door gebruik te maken van duurzaam vervoer kan jij het hele jaar rond positieve impact maken. Pak de fiets, het openbaar vervoer of maak gebruik van een elektrische deelauto. Auto’s staan doorgaans het grootste gedeelte van de dag stil, door auto’s te delen wordt er veel effici├źnter omgegaan met de auto en hebben we er ook een stuk minder nodig. Laat zeker bij korte afstanden de auto staan en pak de fiets of ga wandelen, dat is niet alleen goed voor het klimaat het is ook nog eens heel gezond!
  ————-
 4. Vakantie dicht bij huis
  Kies in plaats van een (verre) vliegvakantie voor een vakantie dicht bij huis! Bij het gemiddelde huishouden is de CO2 uitstoot van vliegen verantwoordelijk voor zo’n 7% van de totale uitstoot. Dit lijkt niet veel maar bij een gemiddeld gezin is dit alsnog zo’n 1400 kg CO2, dat is vergelijkbaar met 15.000 KM rijden in een benzineauto.┬á Door bijvoorbeeld te kiezen voor een vakantie in eigen land kan je een groot deel van deze CO2 uitstoot in 1 klap besparen. Wil je toch verder weg? Pak de fiets! De afgelopen jaren heeft de fietsvakantie aan populariteit gewonnen en ben je op deze manier in staat om CO2 vrij te reizen.

Behalve deze tips zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden en maatregelen te treffen voor een beter klimaat.
Heb jij een mooie tip of een goed idee? Laat het ons dan weten via: info@duurzaambergenopzoom.nl.

CO2 uitstoot van een gemiddeld huishouden. Bron: Milieu centraal

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap