Het Oererf
Ecologische Woongemeenschap

Het Oererf is een initiatiefgroep die in 2017 is opgezet om in de regio West-Brabant een duurzame, ecologische woongemeenschap op te zetten. In dit project, waar acht huishoudens kunnen wonen, willen we een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk neerzetten. Daarom wordt Het Oererf zoveel mogelijk regionaal, duurzaam, ecologisch, circulair en kleinschalig. Ook komt er een moestuin om gedeeltelijk zelfvoorzienend te leven.

Dit zijn de belangrijkste kernwaarden van Het Oererf:

  • Betaalbare en haalbare woonplek
  • Ecologisch en duurzaam gebouwd
  • Duurzame, natuur- en diervriendelijke levensstijl
  • Samen leven en delen met anderen

Projectdoelstelling

Doel van Het Oererf is, naast het bouwen van een woonplek waar de bewoners een kleine ecologische voetafdruk hebben, een project neer te zetten met educatieve waarde, zodat ook de regio er baat bij heeft. Zo wil Het Oererf laten zien dat je ook met een klein budget ecologisch kunt bouwen, wonen, leven. Door samen te leven kun je bijvoorbeeld gebruik maken van elkaars kwaliteiten en hoef je ook minder gebruiksvoorwerpen aan te schaffen (zoals bijvoorbeeld een grasmaaier, gereedschap, auto, enz.) omdat je samen kunt delen. Het moet daarnaast een uitnodigende plek worden, waar de natuur dichtbij is en waar mensen graag langs komen om te leren, werken en waar ook creatieve en culturele workshops gehouden kunnen worden.

Resultaten

De gemeente Bergen op Zoom heeft ons initiatief opgepikt tijdens de toekomstgesprekken van ‘Jouw toekomstverhaal’. Van daar uit zijn we verder gegaan met de gemeente, die ons begeleidt in het proces. Op dit moment zijn we bezig met een locatie in de gemeente Bergen op Zoom om Het Oererf te bouwen.

We hebben een vereniging opgericht en zijn op dit moment al actief bezig met vijf huishoudens.

Geïnteresseerd om je aan te sluiten? Stuur een bericht via de website!

X
Share via
Copy link
Powered by Social Snap